Sunday, January 17, 2016

Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) - Extensible Markup Language (XML)

Extensible Markup Language (XML) sistemler arasında ortak bir veri iletişimi protokolüne alt yapı oluşturmak amacıyla geliştirilmiş bir işaretleme dilidir. XML bilginin düzgün bir biçimde saklanması nı da sağlar. XML, içinde formatlı verinin hangi kısımlarının neyi ifade ettiğine ilişkin bilgileri saklar. XML, bilginin hangi şekilde tanımlandığına ilişkin işaretlemeleri içerirken HTML (Hyper Text Markup Language) bilginin nasıl görüntüleneceği konusundaki işaretlemeleri içerir. XML içinde yer alan bilgi ağaç yapısı oluşturmaktadır. Dolayısıyla XPATH gibi bazı araçlar kullanılarak elementler üzerinde arama yapılabilmektedir.

Bir XML dökümanı içindeki her şey "node" veya "element" olarak ifade edilir. Örnek olarak bütün aile bilgileri "Family" nodunun altında yer almaktadır. Ek olarak "Parents" ve "Children" nodları da "Family" nodu altında yer alan  alt nodelardır.

Bir XML dosyası bir kök (root) elementten, diğer element ve nitelik(attibute)' lerden oluşur. Örnek olarak bir aileyi XML formatında aşağıdaki gibi tanımlayabiliriz:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<Family>
  <Parents>
    <Person ptype="Mother" gender="Female">
      <Ad>Aysun</Ad>
    </Person>
    <Person ptype="Father" gender="Male">
      <Ad>Veli</Ad>
    </Person>
    <Person ptype="GrandFather" gender="Male">
      <Ad>Ahmet</Ad>
    </Person>
  </Parents>
  <Children>
    <Person ptype="Child" gender="Male">
      <Ad>Yiğit</Ad>
    </Person>
  </Children>
</Family>

Örnek XML incelendiğinde XML içinde yer alan kişilerden kimlerin ebeveny oldukları, kimlerin çocuk oldukları açıkca belli olmaktadır. Ayrıca kişilerin cinsiyetleri nitelik olarak tanımlanmıştır. Nitelik kullanımı programlamayla ilgili bir durum olup etiket kullanılarak da aynı bilgi ifade edilebilirdi. 

No comments:

Post a Comment