Thursday, December 13, 2018

ProjectBase ile Transaction Üzerinden Dış Veri Erişim Yapıları ile Entegrasyon (Entity Framework 6 Örneği)

ProjectBase (PB) kütüphanesi veri erişim mantalitesi olarak ORM (Object Relational Mapping) ile provider seviyesi arasında bir konumda bulunmaktadır. PB dış bir veri erişim yapısı ile beraber kullanılmak istendiğinde ortak transaction kullanım gerekliliği doğabilmektedir. Örneğin ORM olarak Entity Framework 6 (EF) kullanıyoruz ve bazı işlemleri EF ile bazılarını PB ile yapacağız fakat bu işlemlerin aynı transaction üzerinde yapılması gerekmekte. Bu durumda EF üzerinde aşağıdaki kod ile bir transaction başlatabiliriz:

DataBaseContext context = new DataBaseContext();
DbTransaction transaction =  context.Database.BeginTransaction().UnderlyingTransaction

Burada elde ettiğimiz transaction nesnesi veri tabanı bağlantısı açık ve işlem yapmaya hazır olan bir nesnedir. Bu işlemden sonra bu transaction nesnesini PB de kullanabiliriz:

IDatabase2 db = DatabaseFactory.GetDbObject(DbSettings.TransactionMode);
db.UseExternalTransaction(transaction);

Buradan sonra PB ile yaptığımız işlemler EF ile oluşturduğumuz transaction üzerinden yapılacaktır. Normal EF kullanımından farklı olarak EF 6'da transaction bu yazıda bahsettiğimiz yöntemle başlatıldığında Commit edilmesi gerekmektedir:

context.Save();
context.Database.CurrentTransaction.Commit();

Bu işlem sırasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir:

1. Dışarıda oluşturulan transaction geçerli bir durumda olmalı ve veri tabanı bağlantısı açık olmalıdır.
2. PB ile Commit veya RollBack yapıldığında PB sıralı yeni işlemleri yeni transaction kullanarak yapacaktır. Yani mevcut transaction geçerliliğini yitirecektir.
3. Bu işlem yapılırken PB transaction modda çalışır durumda olmalıdır.